Caballero Fabriek

 bij GROUP A

15000 m2 - renovatie Industrieel pand tot bedrijfsverzamelgebouw - 2006

De voormalige tabaksfabriek fungeert als katalysator voor de ontwikkeling van de Binckhorst in Den Haag tot een gevarieerd woon- werkgebied. Er was duidelijke visie over de doelgroep voor het gebouw: startende ondernemers in de ICT- en creatieve sector. In samenspraak kwamen we tot een ruimtelijk concept dat draait om kruisbestuiving. De gezamelijke ruimten van de fabriek zijn comfortabel, met brede gangen en zithoeken, gezamenlijke vergaderruimten en gedeelde faciliteiten als toiletten, keukens en een lunchrestaurant. Op deze manier ontstaat er een informele ontmoetingsruimte die de ruggegraat vormt voor het gebouw. Het oorspronkelijke gebouw uit 1953 is grotendeels gehandhaafd, waarbij er een aantal doorbraken zijn gemaakt om extra licht en transparantie te creëren. Een recenter volume ter plaatse van het laadperron is gesloopt om plaats te maken voor een centraal gelegen plein waar zich ook de entree bevindt. Dit plein vormt een continuering van de ontmoetingsruimte in het gebouw en in de zomer wordt hier buiten geluncht en vergaderd. De Caballero Fabriek won in 2006 zowel de juryprijs als de publieksprijs van de Nieuwe Stad Prijs van Den Haag. Eveneens werd zij genomineerd voor de Daylight Award 2010.