Stadswoning S

  verduurzaming, herontwerp en funderingsherstel

private opdrachtgever 2022

Het pand uit 1905 is gerenoveerd tot een duurzame, gasloze woning met gebruik van ecologische materialen en een zoveel mogelijk dampopen constructie.
Allereerst is in samenspraak met de buren de fundering hersteld. Om van de nood een deugd te maken is de kelderverdieping uitgediept en uitgebreid aan de achterzijde zodat er twee riante slaapkamers en een badkamer in het souterrain konden worden gemaakt. Op de begane grond ontstaat er zo een groot balkon. De slaapkamer in het souterrain aan de achterzijde heeft openslaande deuren naar een mini-terras in de tuin. De uitbreiding in de tuin is uitgevoerd in kalkhennep, de bestaande gevels zijn geïsoleerd met houtvezel isolatie en het dak met stro. De binnenwanden zijn gestuct met leemstuc.
Op de begane grond is aan de achterzijde een grote doorbraak gemaakt, de keuken is verplaatst naar de voorzijde. De eerste verdieping was het meest origineel en heeft alleen een nieuwe keuken gekregen.
Op de zolderverdieping is aan de noorzijde een grote houtskeletbouw dakopbouw geplaatst, om zo ook deze zijde van het dak geschikt te maken voor het plaatsen van PVT-panelen. De PVT panelen zijn aangesloten op een PVT-warmtepomp, die geen buitenunit nodig heeft. De dakuitbouw geeft ruimte aan een luxe zolder-spa met een groot dakraam voor natuurlijk licht.

Vormgeving zolderspa in samenwerking met von Schönhausen
Ontwerp en uitvoering kasten, badkamer en keukens door von Schönhausen.
Advies installaties en duurzaamheid door Christian ter Hedde
Advies constructie Deja bouwadviseur
Uitvoering funderingsherstel en uitdiepen kelder door aannemersbedrijf van Dijk.
Renovatie bovenhuis  uitgevoerd door Ecobouw Salland. Tijdens de bouw hebben zij workshops georganiseerd rondom het werken met kalkhennep en leemstuc.